Henk Nieuwenhuis ontvangt districtsonderscheiding

Henk Nieuwenhuis ontvangt districtsonderscheiding Judo Bond voor 15 jaar bestuurswerk

Op zaterdag 8 maart heeft Henk Nieuwenhuis een districtsonderscheiding van de Judobond ontvangen uit handen van districtsvoorzitter Jan Maassen. Hij is sinds 1998 bestuurslid van Judovereniging Borger. Voor de vereniging was dit de reden om het bestuur van het district Noord Nederland te vragen zijn inzet te waarderen.
Naast 15 jaar bestuurder zet Henk zich met hart en ziel in voor de judosport.

Op het moment van zijn aantreden verkeerde
Judo Borger in een dieptepunt van haar bestaan. Samen met de trainer, toenmalige penningmeester en secretaris heeft Henk hard gewerkt om de vereniging weer financieel gezond te maken. Het ledenaantal is onder zijn leiding gestegen van 46 leden naar rond de 75 tot 85 leden. Ook is Henk een bindende factor bij het werven en behouden van vrijwilligers die nodig zijn bij het organiseren van o.a. het SWES en het Hunebedtoernooi.
Henk is een betrokken bestuurder. Hij levert degelijk werk af en heeft de gave om de boel bij elkaar te houden. Henk gaat de dialoog aan, legt de context uit en zorgt er voor dat ieder zich gehoord en
gewaardeerd voelt.
Alle leden van Judo Borger doen één of twee keer per jaar examen. Daarbij fungeren een aantal senior-leden als examinator. Henk is ook een van de examinatoren.

Het SWES toernooi wordt georganiseerd door de Judoverenigingen uit Sleen, Nieuw-Weerdinge, Valthermond/Odoorn, Emmen en Borger. Al jaren vindt er een onderlinge competitie plaats welke wordt afgesloten met een toernooi. Als voorzitter, secretaris en ompouler verzorgt hij vele taken. Henk is zich als voorzitter bewust dat de taken die Judo Borger op zich heeft genomen weer verdeeld moeten worden over de deelnemende verenigingen en benaderd bestuursleden/leden van deze verenigingen en motiveert hen om een functie op zich te nemen. Daarbij zegt hij toe dat zij altijd een beroep mogen doen op zijn expertise, wat ook regelmatig gebeurt. Hiermee borgt hij het voortbestaan van de SWES toernooien.

In de gemeente Borger-Odoorn, worden verenigingen regelmatig uitgenodigd, om zitting te nemen in projecten georganiseerd door de gemeente. Vanaf het moment dat Henk zitting heeft genomen in het bestuur van de Judovereniging Borger, heeft hij de vereniging vertegenwoordigd in de volgende projecten:
SportBuzzie (1999-2002)
Breedtesport (2002-2007) (waaronder Sporttechnisch kader en Vrijwilligers ondersteuning)
Gezonde leefstijl (2010-2013)
Sportdorp Borger (2013-heden) waaruit o.a de cursus zelfverdediging voor vrouwen is voortgekomen
Sport Drenthe (heden) Sport en gemeenteraadsverkiezingen 2014
Ook vertegenwoordigt Henk al jaren de Judovereniging Borger tijdens de jaarlijkse districtsledenvergadering van Judo District Noord Nederland. Gekenmerkt door brede interesse en goede voorbereiding. Ingediende vragen zijn doordacht en onderbouwd. Voorbeelden waar Henk zich hard voor heeft gemaakt zijn onder andere het verplichte lidmaatschap voor bestuurders die zelf niet actief judoën, de verzekering die de JBN voor haar leden heeft en communicatie van de JBN naar haar leden.

foto behorende bij  Henk Nieuwenhuis 15 jaar bestuurslid Judo BorgerTot slot als sportman, als judoka die op de mat staat met Henk,
merk je dat hij altijd bezig is om de
principes, mechanica, geschiedenis
en dergelijke van een techniek te leren. Zeg maar de dynamiek tussen
tori en uke die een worp een worp maakt, of een houdgreep een controletechniek.
Door hierover te praten en te oefenen verbeteren beiden zich.
Met alle geduld legt Henk uit wat zijn visie op een kata of overname is.

Ook als trainingspartner is Henk een bevallige verschijning: ik durf te beweren dat iedereen met hem kan trainen, ongeacht niveau en postuur. Dit is binnen het judo een ontzettend belangrijke kwaliteit, want judo doe je nooit alleen. Er zijn veel goede tori’s, maar van goede uke’s gaan er slechts een paar in een dozijn.

Kortom een judoka in hart en nieren, die als gewaardeerd bestuurder van de vereniging, vertegenwoordiger van judo binnen de gemeente, district en omliggende verenigingen met trots de districtsonderscheiding van de Judo Bond mag dragen!

Dit vind je misschien ook leuk...